Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Φιάξτο μόνος σου

Μελέτη Κατασκευή Θόδωρος Παπαδόπουλος
Τα περίχωρα της Πάτρας (που τώρα σιγά σιγιά ενοποιούνται με την πόλη) είναι γεμάτα από όμορφα περιβόλια και κτήματα με οπωροφόρα.
Κάποιοι ιδιοκτήτες δεν ενέδωσαν στους πειρασμούς της αντιπαροχής και του διαμερίσματος και προτίμησαν να κρατήσουν ακέραιες τις ιδιοκτησίες τους, απολαμβάνοντας μια ζωή μέσα στην φύση, μέσα στην πόλη.

Όταν ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος χρειάστηκε να αποκτήσει δική του κατοικία και γραφείο είχε δυό λύσεις ανάμεσα από τις οποίες μπορούσε να επιλέξει: Είτε να μετακομίσει σε κάποιο γραφείο και διαμέρισμα, είτε να κατασκευάσει μέσα στον κήπο του, ανάμεσα στις πορτοκαλιές και τις λεμονιές ένα γραφείο - κατοικία.
Επέλεξε την δεύτερη λύση και προχώρησε σε μια κατασκευή που είναι πλήρως εντεταγμένη μέσα στο κτήμα. Κάτι σαν σπιτάκι για τα εργαλεία, κάτι που μοιάζει να υπήρχε πάντα εκεί.
Όλη η κατασκευή έχει σχεδιαστεί και επιμεληθεί κατασκευαστικά από τον ίδιο. Πρόκειται για μια σύγχρονη "παράγκα" μια κατασκευή η οποία ενσωματώνει πολλές σύγχρονες λύσεις καθώς ακροβατεί ανάμεσα στο αμερικάνικο, το σκανδιναυϊκό και το ελληνικό σπίτι.
Πέρα όμως από τις τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί (στηρίξεις με γωνιές, βιομηχανικό δάπεδο σταμπωτού τσιμέντου, στέγη απο μοριοσανίδα επικαλυμμένη με πισόχαρτο -χωρίς κεραμίδια- κλπ) κυρίαρχο ρόλο παίζει και η αισθητική στην εφαρμογή της οποίας δεν έχουν γίνει υποχωρήσεις. Οι χάλκινες σωλήνες ύδρευσης που διατρέχουν όλο το σπίτι κ΄ρυβουν μέσα τους την ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Στα άκρα των σωλήνων έχουν εφαρμοστεί παλιοί διακόπτες, κουτιά "διανομής" με παλιούς on-off δίνιντας την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε πίνακα χειρισμού ...υποβρυχίου.

Φυσικά δεν λειτουργούν όλα! Υπάρχουν κάποια θερμόμετρα, αλλά και κάποια όργανα τα οποία δεν μετρούν τίποτα. Εντυπωσικό είναι και το κουτί διανομής της κρεβατοκάμαρας το οποίο δεν είναι παρά ένα αυτούσιο κουτί από πούρα.
Ο χώρος είναι ανοιχτός, ενιαίος (ή open plan αν προτιμάτε). Η εμφανής κουζίνα δεν προσπαθεί να κρύψει την ύπαρξή της, απλά κατέχει την γωνιά της κάτω από δυο μεγάλα παράθυρα που βλέπουν τον κήπο.
Στα δεξιά μια μεγάλη ξυλόσομπα παίζει τον ρόλο του "κινητήρα" της κατασκευής, ενώ οι βιβλιοθήκες και οι διάφορες ραφιέρες κάθονται τελείως φυσικά μέσα στο έτσι κι αλλιώς ξύλινο περιβάλλον.
Το μπάνιο θυμίζει αρκετά σάουνα, ενώ η κρεβατοκάμαρα είναι το τελευταίο πίσω δωμάτιο και εκμεταλλεύεται ιδανικά τον χώρο της προσφέροντας άνεση, ηρεμία αλλά και άφθονους αποθηκευτικούς χώρους.
Το γραφείο - σπίτι του Θόδωρου Παπαδόπουλου λειτουργεί οπωσδήποτε και σαν δείγμα της επαγγελματικής του ικανότητας. Ένας Πολιτικός Μηχανικός με εξυπνάδα που αναζητά συνεχώς τις βέλτιστες λύσεις δεν θα μπορούσε πράγματι να συμβιβαστεί σε ένα τυπικό γραφειάκι πολυκατοικίας με συνηθισμένα φλύαρα έπιπλα και απελπιστική διακόσμηση.

http://www.omorfipoli.com











































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου