Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Τριανταφυλλιές στο σπίτι


Είναι απαραίτητο να νιώθουμε ευχάριστα στο χώρο που ζούμε και δουλεύουμε – στο σπίτι μας, στο γραφείο μας, στη γειτονιά μας. Αυτή η σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία μας, τη διάθεσή μας και κατά συνέπεια την ίδια την υγεία μας.

 

Η κηπουρική και γενικά η ενασχόληση με τα φυτά μακραίνει τη ζωή. Ξεκινήστε λοιπόν την διαμόρφωση του μπαλκονιού σας φυτεύοντας το αντικείμενο του πόθου, το τριαντάφυλλο.

Τι αγαπάει το τριαντάφυλλο: Τα παράθυρα και τα μπαλκόνια που κοιτούν νότια, νοτιοανατολικά ή και ανατολικά. Εύφορο έδαφος, καθαρό αέρα, αρκετό πότισμα, λίπασμα μια φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ανθοφορίας όπως και τακτική μεταφύτευση.

Τι δεν αγαπάει το τριαντάφυλλο: Την καταστροφή της γης κατά τη μεταφύτευση, τον ξηρό αέρα, το κρύο, το σκληρό νερό κατά το πότισμα, την ζεστή γλάστρα το καλοκαίρι και τα παράσιτα πάνω στα φύλλα.

Γενικά για το φύτεμα: Οι τριανταφυλλιές σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο. Φυτεύονται χωρίς κάποια ιδιαίτερη φροντίδα. Οι τριανταφυλλιές, ανεξάρτητα από το είδος και την ποικιλία τους, πρέπει να φυτεύονται σε σημεία με πολύ ήλιο, ώστε να δίνουν πλούσια ανθοφορία, και σε απόσταση από δέντρα ή ψηλούς θάμνους.

Χαμηλές τριανταφυλλιές
Μινιατούρες και Νάνες Τριανταφυλλιές για γλάστρες και ζαρντινιέρες

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τριανταφυλλιές με χαμηλή ανάπτυξη ύψους 40-60 εκατοστά περίπου που είναι ιδανικές για τους κήπους, τις βεράντες και τα μπαλκόνια. Η ανθοφορία τους είναι συνεχής και παρατεταμένη ως τα μεγάλα κρύα του χειμώνα και τα χρώματά τους ποικίλα και εντυπωσιακά.

Δίνουν στυλ σε κάθε γλάστρα και ζαρντινιέρα και χρωματίζουν εξαίσια ένα βραχόκηπο. Γι' αυτό φυτέψτε τις σε παρτέρια με μία ή πολλές ποικιλίες μαζί, σε χαμηλές μπορντούρες, σε βραχόκηπους μεμονωμένα ή σε μικρές συστάδες, σε γλάστρες, πιθάρια και απλές ή χτιστές ζαρντινιέρες.

Φυτέψτε τις τριανταφυλλιές σε απόσταση 30-40 εκατοστά φυτό από φυτό. Για να μην συμπιέζεται το χώμα της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας, φροντίστε να ανακατέψετε 1/3 χωνεμένη κοπριά ή φυλλόχωμα ή τύρφη με 1/3 έδαφος (γη) και 1/3 χαλίκι ή ελαφρόπετρα διαμέτρου 0,5-1 εκ. Έτσι τα φυτά θ' αναπτυχθούν ιδανικά και θα ανθίζουν συχνότερα.
Φροντίστε τα ποτίσματα το καλοκαίρι να είναι άφθονα και συχνά αλλά και το χειμώνα μην τα ξεχνάτε, ιδιαίτερα αν οι γλάστρες βρίσκονται σε μέρος που δεν δέχονται το νερό της βροχής. Και μην ξεχνάτε το χαλίκι στον πάτο της γλάστρας για καλύτερη στράγγιση.

Τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης

Είναι οι τριανταφυλλιές με πλάγια και πολύ πυκνή βλάστηση. Τα τριαντάφυλλά τους είναι απλά, ημίδιπλα ή διπλά σε μπουκέτα, πολλά σε ποσότητα και τα έχουν συνέχεια στη βλάστηση και την αφθονία.

Ο τρόπος που αναπτύσσονται και ανθίζουν ξεχωρίζει γιατί τα πολυάριθμα άνθη τους, που στηρίζονται στα σκληρά και ευλύγιστα κλαδιά τους, φτάνουν ν' αγγίζουν το έδαφος, κι έτσι σχηματίζουν ένα ανθισμένο ημισφαίριο πάνω από τη γη. Είναι φυτά πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες και το κλάδεμά τους δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Ανθίζουν συνέχεια από την άνοιξη ως το χειμώνα.

Μπορούν να φυτευτούν δίπλα σε χαμηλούς φράχτες και χωρίσματα σε μεγάλους κήπους. Επίσης είναι ιδανικές για να καλύψουν πλαγιές και άλλα σημεία του κήπου όπου η ιδιαίτερη περιποίηση δεν είναι εφικτή. Μπορούν να ζήσουν σε μπορντούρες γύρω από παρτέρια με διάφορα φυτά και τριανταφυλλιές αλλά και σε μεγάλες γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ακόμα και με λίγο χώμα αποδίδουν θαυμάσια αρκεί να ποτίζονται και να λιπαίνονται κανονικά

Φυτέψτε τις τριανταφυλλιές πυκνά, κάθε 40-100 εκατοστά ανάλογα με τις διαστάσεις της ποικιλίας που δίνονται στη περιγραφή τους. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, ποτίζετε τις με σταγόνες, ιδιαίτερα αν βρίσκονται σε πλαγιές και σε σημεία με δύσκολη πρόσβαση. Τέλος ένα ελαφρύ κούρεμα κάθε 1-2 χρόνια μπορεί να αντικαταστήσει τα κλαδέματα.

Το τριαντάφυλλο είναι σύμβολο ομορφιάς, τελειότητας, χαράς, αγάπης, ευτυχίας, υπερηφάνειας, σοφίας, σιωπής και μυστηρίου. Γιατί λοιπόν να μην φέρουμε όλα αυτά τα στοιχεία στο σπίτι μας;  πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου