Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Βάφοντας το σπίτιΕάν θέλετε να σας βρει ο φετινός χειμώνας με φρεσκοβαμμένο σπίτι, τότε δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε άμεσα και να ακολουθήσετε μερικά σημαντικά βήματα.
Επιλογή χρώματος
Η επιλογή χρώματος των τοίχων εξαρτάται από το πόσο φωτεινό είναι ένα δωμάτιο, από τα έπιπλα αλλά και από την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε και το στιλ που θέλετε να έχει ο κάθε χώρος. Αν θέλετε, ζητήστε από τον ελαιοχρωματιστή να βάψει μερικά σημεία του τοίχου με διάφορες αποχρώσεις της αρεσκείας σας, για να επιλέξετε αυτήν που σας αρέσει περισσότερο.
Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε από τους καταλόγους με το χρωματολόγιο που διαθέτουν τα καταστήματα με είδη για βάψιμο σπιτιού. 
Προσοχή! Πολλές φορές το χρώμα που επιλέγεται από το χρωματολόγιο δεν είναι ακριβώς το ίδιο κατά την εφαρμογή του στον τοίχο. Όσον αφορά την επιλογή χρώματος των εσωτερικών κουφωμάτων, συνηθίζεται να έρχεται σε αντίθεση με το χρώμα των τοίχων. Αν δηλαδή επιλέξετε έντονα χρώματα για τους τοίχους, τότε τα κουφώματα πρέπει να βαφούν σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις και το αντίστροφο. Συμβουλή μας βέβαια είναι να μην πειραματίζεστε με τις αποχρώσεις των κουφωμάτων και να επιλέξετε μια ουδέτερη απόχρωση. Αυτή θα είναι και η πιο σοφή κίνηση εκ μέρους σας, γιατί οι ουδέτεροι τόνοι σας αποδεσμεύουν και δε σας δημιουργούν δυσκολίες όσον αφορά τη γενικότερη διακόσμηση του χώρου!
Τεχνικές διακόσμηση και είδος χρώματος
Οι εξειδικευμένες τεχνικές βαφής πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουν ένα κόστος πιο υψηλό και συνήθως απαιτείται και το αντίστοιχα εξειδικευμένο προσωπικό. Στους εσωτερικούς χώρους σπιτιών συνηθίζονται τα ματ χρώματα. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν το μπάνιο και η κουζίνα, χώροι στους οποίους εφαρμόζονται και τα λεγόμενα σατινέ χρώματα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στην υγρασία και καθαρίζονται πιο εύκολα με ένα υγρό πανί.
Κόστος
Ο ελαιοχρωματιστής ορίζει την τιμή βάσει των τετραγωνικών μέτρων που καλείται να βάψει ή σύμφωνα με τις ώρες που θα απασχοληθεί. Η τελική τιμή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα χρώματα, τις ώρες εργασίας και τα υλικά με τα οποία θα καλυφθούν τα έπιπλα. Φροντίστε όταν κλείνετε μια συμφωνία με κάποιο συνεργείο ελαιοχρωματισμού, η προσφορά που σας δίνουν να είναι γραπτή και
να περιγράφει αναλυτικά το κόστος και τι περιλαμβάνεται στην τιμή.

Αναγκαίος χρόνος εργασιών
Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν οι εργασίες εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τοίχοι σας και τα κουφώματα. Κατά μέσο όρο για ένα σπίτι 100 τ.μ., τοίχοι σας και τα κουφώματα. Κατά μέσο όρο για ένα σπίτι 100 τ.μ., με δύο ελαιοχρωματιστές, απαιτούνται γύρω στις 5 μέρες.
Προετοιμασία
Εάν οι τοίχοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δε θα χρειαστούν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Αν όμως οι τοίχοι έχουν υγρασία, ραγίσματα και ξεφλουδίσματα, θα πρέπει να στοκαριστούν, ώστε η επιφάνειά τους να γίνει λεία. Αυτή η προετοιμασία και τα αναγκαία γι' αυτήν υλικά συνήθως συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Όσον αφορά την προετοιμασία του πατώματος με χαρτόνι και των επίπλων με πλαστικό, συνήθως την ευθύνη την έχει το συνεργείο που θα βάψει το χώρο σας. Ωστόσο, λεπτομέρειες αυτού του είδους καλό είναι να διευκρινίζονται από την αρχή για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. 

Κατάλληλη περίοδος και ώρα εργασιών
Η καλύτερη περίοδος θεωρείται η περίοδος των διακοπών και ως επί το πλείστον το καλοκαίρι. Αν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε το σπίτι σας, ώστε να γίνονται πιο άνετα οι εργασίες, ζητήστε από τους ελαιοχρωματιστές να εργάζονται κυρίως τις πρωινές ώρες, για να μπορείτε το βράδυ να κοιμηθείτε χωρίς να εισπνέετε τις μυρωδιές από τα διαλύματα και τα χρώματα

Εγγύηση για το χρόνο και το αποτέλεσμα των εργασιών
Καλό θα ήταν, όταν θα συμφωνήσετε με τους ελαιοχρωματιστές για την τιμή, παράλληλα να επιμείνετε, ώστε να σας εγγυηθούν τόσο για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, όσο και για τα χρονικά περιθώρια, ότι δηλαδή θα φέρουν σε πέρας τις εργασίες στο προβλεπόμενο από τους ίδιους
χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, μπορείτε να απευθυνθείτε για παράπονα στο Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών.
Επιλογή συνεργείου
Συνήθως η επιλογή του συνεργείου γίνεται ... από στόμα σε στόμα, γεγονός που σας εγγυάται τα αποτελέσματα και επιπλέον μπορείτε να έχετε και οι δύο άποψη για το αν το συγκεκριμένο συνεργείο
κάνει καλή δουλειά και έχει το προνόμιο της συνέπειας.
Έξυπνη συμβουλή
Εάν αποφασίσετε να βάψετε μόνοι σας τους τοίχους, χωρίς τη βοήθεια ελαιοχρωματιστή τότε: πριν ξεκινήσετε το βάψιμο στο δωμάτιο, αφιερώστε χρόνο στην μόνωση του πατώματος. Θα σας γλιτώσει από το καθάρισμα των λεκέδων από μπογιές.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου