Τρίτη 29 Μαΐου 2012

10 ιδέες για να φέρετε το καλοκαίρι… σπίτι σας





Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα για να βάψετε τους τοίχους όλου του σπιτιού, ή να αντικαταστήσετε τους αγαπημένους καναπέδες σας με μπαμπού για να δώσετε καλοκαιρινή νότα στον χώρο σας. Μερικά έξυπνα τρικ όπως αυτά που ακολουθούν, θα φέρουν την καλοκαιρινή αύρα στο σπίτι σας, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες επάνω στους οποίους στηρίζουμε το μεγαλεπήβολο σχέδιό μας: τα κοχύλια και τα λοιπά «σουβενίρ» που μαζεύετε κάθε χρόνο από τις παραλίες, οι μικρές πινελιές φωτεινών χρωμάτων και το απόλυτο λευκό, που θα συμβολίζει αιώνια το ελληνικό καλοκαίρι. 

Κρεμάστε στο ξύλο της κουρτίνας του μπάνιου μεγάλα κοχύλια, αχιβάδες ή αστερίες τους οποίους θα μαζέψετε από την πρώτη παραλία που θα επισκεφθείτε φέτος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά κομμάτια λευκού σπάγκου, και ένα μικρό τρυπάνι για να ανοίξετε τρύπες σε όσα δεν έχουν ήδη. Εν συνεχεία, περάστε τους σπάγκους γύρω από το ξύλο της κουρτίνας, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, και αφήστε τα να κρέμονται. 




Eναλλακτικά, γεμίστε ένα μεγάλο γαλάζιο ή διαφανές μπολ με τα ωραιότερα κοχύλια που έχετε μαζέψει στις θαλασσινές εξορμήσεις σας, σκεπάστε τα με έναν αστερία, και τοποθετήστε τα σε εμφανές σημείο του μπάνιου, για να σας φτιάχνουν την διάθεση κάθε πρωί. 







Τα κοχύλια, όμως, δεν είναι μόνο για το μπάνιο. Αναδείξτε την ομορφιά των μεγαλύτερων κοχυλιών σας, τοποθετώντας τα μαζί με άμμο από την θάλασσα σε ένα κυλινδρικό, διαφανές βάζο όπως αυτό της φωτογραφίας. Έτσι, το κοχύλι τραβά την προσοχή περισσότερο και δίνει έξτρα καλοκαιρινή αίσθηση στο σπίτι, απ’ ότι αν ήταν απλώς ακουμπισμένο σε ένα τραπεζάκι ή κάποια άλλη οριζόντια επιφάνεια. 




Μη φοβάστε το κίτρινο. Μπορεί σαν χρώμα να σας φαίνεται υπερβολικό για τους τοίχους των δωματίων σας –της κουζίνας εξαιρουμένης– μπορείτε, όμως, να το χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε φωτεινές πινελιές στον χώρο. Στο παράδειγμα της φωτογραφίας, το κίτρινο μαξιλαράκι, σε συνδυασμό με τα λουλούδια και το επάνω μισό του τοίχου, που ισορροπείται από το ουδέτερο πράσινο, δίνουν καλοκαιρινή αίσθηση, χωρίς το αποτέλεσμα να είναι κραυγαλέο. 



Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να προσθέσετε χρώμα στο σαλόνι σας, επενδύοντας σε μαξιλαράκια, ή καλύμματα μαξιλαριών, και ριχτάρια από αέρινα υφάσματα. Το κίτρινο της φωτογραφίας, και ο τρόπος με τον οποίο είναι τοποθετημένο, αλλάζουν εντελώς την χειμωνιάτικη αίσθηση του μπεζ καναπέ, χωρίς να σας βάζουν σε σκέψεις για το τι θα κάνετε όταν το καλοκαίρι τελειώσει: απλώς τα αφαιρείτε, και ο καμβάς σας είναι και πάλι ουδέτερος, για να τον ντύσετε με φθινοπωρινές πινελιές. 




Θα μαντεύατε, με την πρώτη ματιά, ότι στις δύο φωτογραφίες επάνω απεικονίζεται το ίδιο δωμάτιο, με τα ίδια έπιπλα; Κι όμως. Το μόνο που έχει αλλάξει, είναι το πράσινο χρώμα που προστέθηκε γύρω από το τζάκι, οι κουρτίνες και τα έπιπλα που αναδιατάχθηκαν ώστε αντί να κοιτάζουν το τζάκι –όπως θα θέλαμε τον χειμώνα– να βρίσκονται αντικριστά. Και η αίσθηση που αποπνέει μετατράπηκε από χουχουλιάρικη χειμωνιάτικη σε ανάλαφρη καλοκαιρινή. 

Το λευκό είναι ο απόλυτος βασιλιάς του καλοκαιριού. Όχι μόνο γιατί αντανακλώντας το φως του ήλιου που μπαίνει από τα παράθυρα κάνει ακόμα και το σκοτεινότερο διαμέρισμα φωτεινό, αλλά και γιατί αποτελεί τον ιδανικό καμβά επάνω στον οποίο θα προσθέσετε τις χρωματιστές πινελιές σας, για το χαρωπό αποτέλεσμα που ταιριάζει στην εποχή και την διάθεσή σας. 





Κρεμάστε μια λευκή κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι σας, για να προσθέσετε μια νότα ρομαντισμού, αλλά και δροσιάς στο υπνοδωμάτιο. Κρατήστε χαμηλούς τους τόνους στην υπόλοιπη διακόσμηση, και για να μην βαρύνετε το αποτέλεσμα –καθότι η κουνουπιέρα τραβάει το μάτι– αλλά και γιατί το αρχανοΰφαντο ύφασμά της ταιριάζει με ελάχιστα χρώματα, πέρα από το απόλυτο λευκό. 




Θα δυσκολευόμασταν να σας πιστέψουμε αν μας λέγατε πως κοιτώντας αυτή τη φωτογραφία το πρώτο πράγμα που σας ήρθε στο μυαλό δεν ήταν ήσυχα καλοκαιρινά μεσημέρια στο χωριό, μετά την παραλία. Το λευκό δίνει εδώ την αίσθηση της καλοκαιρινής ραστώνης, ενώ αγαπημένη λεπτομέρεια είναι ο παλιός μεταλλικός πολυέλαιος, που φαίνεται μοντέρνος μετά από δύο χέρια λευκής μπογιάς. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της διακόσμησης με τις λευκές αποχρώσεις, είναι ότι η αίσθηση του χρώματος αλλάζει καθώς οι ώρες περνούν: από φωτεινό λευκό που αντανακλά τον ήλιο του μεσημεριού, σε απαλό ιβουάρ την ώρα που αρχίζει να σκοτεινιάζει. 


Προσθέστε χρώμα στην τραπεζαρία σας, δένοντας με χρωματιστές κορδέλες, όπως αυτές της φωτογραφίας, φωτεινά υφάσματα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, έχουν χρησιμοποιηθεί παλιές πετσέτες κουζίνας, αλλά εσείς δεν χρειάζεται να περιοριστείτε: αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη, και χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε ύφασμα ή υλικό έχετε πρόχειρο, αρκεί το χρώμα του να είναι φωτεινό. 

Πηγή: in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου